Der er flere der har spurgt mig om valg af trailsko og det vil jeg super gerne skrive et lille oplæg om.
I gamle dage (altså inden jeg fik børn) var jeg temmelig hysterisk med hvilke sko jeg brugte. Jeg havde et mærke og en model og jeg løb i den, i adskillige år. Det skal siges, at der dengang faktisk heller ikke var samme store lækre udvalg af trailsko, som der er i dag.
Jeg købte ofte mine sko på nettet og genbestilte bare den samme model.
Men det betød at jeg faktisk gik glip af den kæmpestore udvikling og optimering af trail (og andre løbesko) der skete, og som stadig sker.
Så da jeg endelig blev presset til at finde nye sko (fordi den gamle model udgik helt) var det jo en fantastisk oplevelse. Der var en masse skønne sko på markedet og det var så lækkert at hoppe i adskillige af dem.
Siden da har jeg løbet i forskellige sko og for tiden veksler jeg mellem 5 forskellige. Mine fødder, underben og lænd elsker det – variation er i min verden noget af det vigtigste. Med det meste faktisk.
De mærker jeg løber med for tiden er Columbia, Hoka, Brooks og Innovate, men der er en masse andre labre trailskomærker som passer lige til din fod. Jeg har ikke nogle skosponsorater, så det er min helt uvildige mening 🙂
Pronation
Selvom du er pronationsløber (falder lidt indad på dine fødder) og måske har haft indlæg eller pronationssko, er det ofte ikke nødvendigt når du løber trail. Her er underlaget varierende og dine fødder og ankler er hele tiden i arbejde.
Drop – hvad er det lige?
Jeg foretrækker sko med et lavt drop (højdeafstand mellem hæl og tå). Det med droppet hænger blandt andet sammen med at jeg løber meget på for- og mellemfoden, og så bliver en høj hæl i vejen. Du kan spørge til drop når du er inde i butikken, og tage din gamle sko med i butikken.
Let med profil
Vælg sko der er lette – i hvert fald ikke tunge – og med dutter under – en god såleprofil hjælper dig med at stå fast.
Goretex eller ej?
Det er jo smart at de kan holde vand ude, men tænk over om du har behovet. Jeg har ikke sko med Goretex – jeg kan godt lide der er lidt ventilation om foden og jeg synes det er irriterende når der kommer vand ind – fx ved en vandpyt eller en gang mudder der var dybere end forventet, og det så ikke kan komme ud igen.
Hvad med farven?
Ja det er jo lækkert at den er smart og matcher, men det betyder ikke en dyt derudover – og lige om lidt er den helt mudret alligevel 😁
Sporten kort:
• Køb trailsko et sted, hvor du kan få god vejledning og hvor de har et godt udvalg i butikken så du kan prøve skoen
• Tag din gamle sko med – det kan være en hjælp
• Skoen skal sidde godt på din fod – mærk efter og gå lidt rundt
• Hav gerne flere trailsko, som du kan veksle mellem
• Lad være med at lave drastiske skift med fodtøj og løbestil – overgange tager tid
• Husk også at træne dine fødder – de skal holde hele livet 💚
Jeg håber det kan hjælpe dig – rigtig god tur 🙂
Kærlig hilsen Julie

Trail, træning og tid til dig

Inspiration til løb, mobilitet og styrketræning i naturen i balance med familielivet

Tak for din tilmelding. Du får velkomstmail om lidt. Hvis du ikke i løbet af få minutter ser den i din indboks, så prøv at tjekke dit spamfilter.